دوشنبه ۱۵ دی ۱۴۰۴ - ۰۱:۱۸
مکتب فرهنگی علامه مصباح یزدی (ره)؛ الگویی برای پدافند و تمدن‌سازی است

حوزه/ حجت‌الاسلام رضایی با اشاره به مکتب فرهنگی علامه مصباح یزدی، آن را نظامی فکری عملی خواند که با تربیت نیروی انسانی آگاه و پاسخ عقلانی به شبهات، به پدافند فرهنگی و بنیان‌گذاری تمدن نوین اسلامی کمک می‌کند.

حجت‌الاسلام حسین رضایی کارشناس امور دینی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در ساری، با اشاره به مکتب فرهنگی علامه مصباح یزدی (ره) به عنوان یک پروژه استراتژیک برای صیانت از هویت اسلامی اظهار داشت: علامه مصباح عمیقاً باور داشت که انقلاب اسلامی در عرصه فرهنگ با دو جنگ مواجه است، جنگ تهاجمی شبهات فکری و جنگ انفعالی در تولید محتوا. مکتب ایشان پاسخی همزمان به این دو جبهه بود.

وی ادامه داد: آیت الله مصباح با تأکید بر «تعقل در دین»، نشان دادند که ایمان تقلیدی در نسل جدید کارآمد نیست و باید به باوری مبتنی بر استدلال و شناخت تبدیل شود، از این رو، فلسفه و کلام را نه علوم تجملی، بلکه اسلحه ضروری هر مبلّغ و فرهنگی معرفی می‌کردند.

کارشناس امور دینی تصریح کرد: یکی از نوآوری‌های بزرگ این مکتب، ایجاد پیوند زنده و کاربردی بین حوزه سنتی و دانشگاه مدرن بود. علامه مصباح معتقد بودند طلبه باید مسلط به فلسفه و کلام اسلامی باشد و دانشجو باید عمق معرفت دینی پیدا کند، این پیوند، برای تولید گفتمان اسلامی در علوم انسانی، پزشکی، حقوق و هنر ضروری است. مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) نمونه عملی این ایده بود که نسل جدیدی از پژوهشگران مسلط به هر دو عرصه را تربیت کرد.

وی ادامه داد: در این مکتب، مقابله با تهاجم فرهنگی، منفعلانه و صرفاً انتقادی نیست، بلکه مبتنی بر «ارائه الگوی جذاب و برتر» است. به عنوان مثال، ایشان تأکید داشتند که باید «حقوق زن در اسلام» را نه صرفاً با نقد فمینیسم غربی، که با ارائه نظام جامعِ کرامت‌محور اسلامی تبیین کرد. همین نگاه در مورد آزادی، عدالت و پیشرفت جاری بود. هدف، نشان دادن برتری عملی الگوی اسلامی در حل مسائل بشری بود.

حجت الاسلام رضایی به بُعد «فرهنگ ایثار و جهاد» در مکتب علامه مصباح اشاره کرد و گفت: ایشان فرهنگ را از انفعال و مصرف‌گرایی نجات دادند و به آن بُعد جهادی و مسئولیت‌آفرین بخشیدند. از منظر ایشان، هر هنرمند، نویسنده و استاد دانشگاه، یک «جهادگر فرهنگی» است که مسئولیت خطیر صیانت از مرزهای اعتقادی جامعه را بر عهده دارد. این نگاه، قداست و عظمت جدیدی به کار فرهنگی بخشید.

وی با اشاره به نیاز امروز جامعه، تأکید کرد: مکتب فرهنگی علامه مصباح، یک نقشه راه ناتمام برای نظام آموزشی و فرهنگی کشور است. امروز با گسترش فضای مجازی و پیچیدگی جنگ نرم، نیازمند تربیت تیپ جدیدی از فرهنگی انقلابی هستیم که هم رسانه‌شناس و روانشناس جامعه باشد، هم متکی به استدلال‌های ناب اسلامی، تحقق این امر، بزرگ‌ترین احترام به آن معمار فرهنگ انقلاب است.

انتهای پیام. /

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha